Hygiëne op (basis)scholen

Hygiëne op (basis)scholen
21-02-2018

Goede hygiëne, juist op school heel belangrijk

Net als ieder jaar is een groot deel van ons land deze winter weer geveld door de griep. Ook al is het lastig om te voorkomen, we kunnen zo’n epidemie met zijn allen wel sneller in de kiem smoren. Bijvoorbeeld door meer aandacht te besteden aan goede hygiëne op school. Hier worden ziektekiemen namelijk sneller verspreid. Met name in de winter wanneer kinderen minder vaak naar buiten gaan. En wat betreft goede hygiëne geldt natuurlijk ook: jong geleerd is oud gedaan!

Handen wassen

Zorg dat kinderen en leraren regelmatig hun handen wassen. Eigenlijk spreekt dit voor zich. Al blijkt uit onderzoek en ervaring van onze leveranciers dat handen wassen op veel basisscholen nog niet goed ingeburgerd is. Kinderen worden zowel thuis als op school onvoldoende gestimuleerd. Experts adviseren om na elk toiletbezoek, het buitenspelen en voor elke maaltijd de handen te wassen. Bovendien weten veel mensen niet dat het afdrogen van de handen net zo belangrijk is. Zeker kinderen vergeten dit nog wel eens. Wij adviseren om gebruik te maken van papieren handdoeken. Dit is een stuk hygiënischer dan een katoenen handdoek, waarin bacteriën hun gang kunnen gaan.

Maak het leuk

Er zijn verschillende manieren om jonge kinderen spelenderwijs te leren hoe bacteriën zich verspreiden en wat het belang is van goede hygiëne. En natuurlijk om van het handenwassen iets leuks te maken. Dat kan via educatieve leerpakketten en door op een speelse en creatieve manier met de kinderen aan de slag te gaan. Verzin samen met de kinderen het ‘grote handen was lied’ of leg via tekeningen bij de wastafel uit hoe ze hun handjes moeten wassen.

Fris en schoon

Micro-organismen verspreiden zich ook door de lucht. Dus als er veel kinderen lange tijd bij elkaar in een ruimte zijn is de kans op besmetting groter. Zeker in de winter is het dus verstandig om klaslokalen regelmatig te ventileren. Naast frisse lucht is schoon speelgoed en meubilair natuurlijk net zo belangrijk. Dus zorg dat die regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen.

Ziek? Blijf thuis!

En als je dan toch ziek bent geworden dan adviseren experts om vooral thuis te blijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het griepvirus zich op scholen veel sneller verspreidt!

U doet er natuurlijk alles aan om uw school en klaslokalen zo hygiënisch mogelijk te houden. Om u daarbij te helpen zijn er allerlei handige schoonmaakproducten. Wij denken graag met u mee en geven geheel onafhankelijk advies op maat. Bovendien biedt de overheid via de site gezondeschool.nl meer informatie en advies over hygiëne in het primair onderwijs. Door met elkaar samen te werken aan hygiënische scholen zijn we het griepvirus sneller de baas!

Plaats reactie

Reacties

  • sdfrgjkl 10 months ago

    vtg hdfsyevwx6b4dhynftdybfvthdwjthbf6gvecnxmsjz cnvftbc5fgtyjvhggjgv